Kunst te Beverwijk – Sipke van der Schaar (1879-1961)

Na een arbeidzame ochtend richtte ik de neus van onze bolide zuidwaarts: bestemming Beverwijk, Museum Kennemerland. Huh!? Jazeker, Beverwijk. In de gemeente die wij allen associëren met Tata Steel en het Brandwondencentrum in het Rode Kruis Ziekenhuis, staat ook een klein maar charmant museum.

Een beetje Wijker geschiedenis

Wijk aan Zee en Duin is een voormalige heerlijkheid en Nederlandse gemeente in de regio Kennemerland in de provincie Noord-Holland. De gemeente is in 1936 opgeheven. Op 1 mei 1936 is een nieuwe gemeente gesticht, die Beverwijk is genoemd.

De gemeente bestond uit twee kernen: het kustdorp Wijk aan Zee en het meer landinwaarts gelegen dorp Wijk aan Duin, ook wel Wijk-Binnen genoemd, waaronder tevens vielen het Hofland en de (Wijker) Broekpolder.

Wijk aan Zee was een vissersdorp. Het dorp is – voor zover bekend – de enige kustplaats van Holland die nog op zijn oorspronkelijke locatie ligt. Het dorp bestaat nog steeds als aparte kern binnen de gemeente Beverwijk. Het is geen vissersdorp meer, maar een badplaats, en een heel bijzondere ook, zo onder de rook van de staalindustrie…

Wijk aan Duin was een tuindersdorp en bestaat niet meer als aparte kern. Het vormt tegenwoordig een groot deel van westelijk Beverwijk. Het enige wat nog aan dit dorp herinnert is de naam Wijk aan Duinerweg, een belangrijke weg in dit deel van Beverwijk.

Het gemeentehuis van de gemeente Wijk aan Zee en Duin stond in Wijk aan Duin tegenover het landgoed Westerhout aan de Zeestraat naar Wijk aan Zee en het Westerhoutplein. Thans is in het gebouw het Museum Kennemerland gevestigd, gewijd aan de streekhistorie.

Tentoonstelling

In dit charmante museum is vandaag een tentoonstelling geopend met werk van de schilder Sipke van der Schaar. Deze Sipke, geboren te Leeuwarden maar al op driejarige leeftijd naar Amsterdam geëmigreerd, is een tijdgenoot en collega van mannen als Jan Sluijters, Leo Gestel en Piet Mondriaan. Ze exposeerden zelfs samen! Alleen is Sipke in de vergetelheid geraakt… Zijn kleindochters hebben besloten een boek over hem te schrijven en doen onderzoek naar zijn leven en werk. Zo kwamen ze terecht in Beverwijk, immers Sipke heeft in Wijk aan Zee en Duin gewoond en gewerkt. Daar in het Museum Kennemerland werden ze meteen enthousiast over het boek-idee en ontstond het plan om een tentoonstelling te organiseren met werk van Sipke van der Schaar. Vandaag werd de droom werkelijkheid.

Een vriend van ons, Dennis, kocht ooit een schilderij van Sipke van der Schaar tijdens de kunst10daagse te Bergen. “Gewoon omdat ik het een mooi doek vond,” vertelt hij ons. Enkele maanden geleden las hij over de op handen zijnde tentoonstelling en trok de stoute schoenen aan: hij ging met zijn aankoop naar het museum, waar ze enthousiast reageerden en hem vroegen of hij het schilderij in bruikleen wilde afstaan voor de tentoonstelling.

Dennis nodigde ons uit om vanmiddag de opening van de tentoonstelling bij te wonen, die morgen open gaat voor ‘het publiek’. De Leidse kunsthistoricus dr. Louk Tilanus hield een boeiende inleiding en ook beide kleindochters van Sipke van der Schaar, de dames Brigitte Rink en Bernardine Ensink, vertelden over wat zij tot dusver hadden ontdekt over hun opa. Daarna werd de tentoonstelling geopend – heel toepasselijk gebruik makend van… een schaar – en mochten we de ongeveer 80 schilderijtjes, aquarellen, tekeningen en pastellen bewonderen. Mooi werk, ik kan niet anders zeggen. Er hangen echt pareltjes tussen die niet zouden misstaan naast werk uit de beginperiode van hoger genoemde beroemde kunstenaars…

Hieronder zie je enkele werken van Sipke van der Schaar. Alles is te bekijken in Museum Kennemerland, gesitueerd aan het Westerhoutplein 1 te… jawel, Beverwijk! Echt een bezoekje waard.

Sipke van der Schaar in BeverwijkSipke van der Schaar 01Dit is het schilderij dat onze vriend Dennis in zijn bezit heeft. Zeer mooi!

Sipke van der Schaar 02Van der Schaar reisde een aantal keer naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Sipke van der Schaar 03Wijk aan Zee…

Sipke van der Schaar 04

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink .

Een reactie op Kunst te Beverwijk – Sipke van der Schaar (1879-1961)

  1. Wat leuk om zo op zo’n vernissage terecht te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s