Fietsen langs de Schelde (1)

Het stond allang in mijn agenda: fietsen met de Zwe o.l.v. Marleen en Nadine. De kenners weten waar ik het over heb…

Zondag 26 juni is het verzamelen geblazen aan de kerk van Weert, een schoon dorpke gevlijd tegen de Scheldedijk: zestien vrienden die met elkaar al menig kilometertje gewandeld en/of gefietst hebben. De buien zijn niet van de lucht, maar als we Weert uitrijden, schijnt de zon.

Scheldeland 01We zijn niet de enige recreanten die de boorden van de Schelde opzoeken. Gelukkig is het fietspad breed. We zijn nog geen half uur op weg, of de hemelsluizen gaan open. Eerst regent het zoetekens, maar allengs plenst het naar beneden. Een paar kleine bomen aan de oever van de rivier, in Sint-Amands (geboortedorp van de dichter Emile Verhaeren), bieden enige beschutting. In afwachting van het vertrek van de veerboot, eten we de  meegebrachte boterhammen op. Er is te weinig tijd om in een kroeg te duiken…

Scheldeland 03

Scheldeland 04Eigenlijk mogen er maar 15 mensen aan boord, maar de schipper knijpt een oogje dicht (of hij heeft niet goed geteld) en zet ons allen tegelijk over. Het veer is gratis. “Allez, da’s niet helemaal waar,” zegt de veerman, “we betalen het met ons allemaal hé, belastingen!” Welbesteed belastinggeld, vind ik!

We fietsen nu stroomafwaarts, richting Temse. De lucht betrekt opnieuw en het begint weer te regenen. Maar België zou België niet zijn als er niet ergens een caféke zou staan. En jawel, bij Driegoten (Hamme) staan vier (!) horecagelegenheden bij elkaar. Wij duiken De Nieuwe Kreek in en terwijl buiten een heus regengordijn ons van de wereld scheidt, zitten wij gezellig te kletsen onder het genot van een al dan niet lokaal gebrouwen gerstenat. Ik kies natuurlijk voor een streekbier: een Vicaris Generaal, een lekker donker bier (ook als tripel verkrijgbaar), gebrouwen bij Brouwerij Dilewyns uit Sint-Gillis-bij-Dendermonde.

Ook deze bui drijft over en we fietsen verder. Bij Tielrode mondt de Durme uit in de Schelde. We rijden een stuk landinwaarts en steken de rivier over met de Mirabrug, bekend uit de Vlaamse film… Mira, juist, de verfilming uit 1971 van het boek De teleurgang van de Waterhoek van Stijn Streuvels (door Fons Rademakers, met Willeke van Ammelrooy en Jan Decleir in de hoofdrollen).

Scheldeland 05Scheldeland 06Het is laag water en je ziet dat de Durme eigenlijk een grote slijkbende is! Bij Tielrode bots ik tegen een jeugdherinnering op… Er staat een mooi beeld van de oude veerman: Cyriel van Bogaert (1905-1977) alias Den Toeter. Ik heb van die kerel verdorie nog een foto uit mijn allereerste fotoboek, gemaakt 10 jaar voor ’s mans dood!

Scheldeland 07 Den ToeterScheldeland 07 Den Toeter fotoboekLangs de Schelde fietsen we verder naar Temse, waar we de rivier opnieuw oversteken, niet met een bootje maar via de grote brug (parallel met de spoorlijn en de N16 van Sint-Niklaas naar Mechelen).

Aan de overkant laten we het geraas van het verkeer achter ons. Over smalle wegen fietsen we door het afwisselende landschap: weilanden, bosjes, akkers, villawijkjes (ah ja, we zijn in Vlaanderen, hé) en we passeren zelfs langs het indrukwekkende kasteel van Marnix van Sint Aldegonde. Dat werd eind 19de eeuw gerenoveerd door architect Hendrik Beyaert. Hij bewaarde de proporties van het prachtige renaissancekasteel gebouwd door de Spaanse edelman don Pedro Coloma. Het kasteel is vernoemd naar Marnix van Sint Aldegonde, buitenburgemeester van Antwerpen tijdens het beleg en de val van Antwerpen in 1585. Hij is ook bekend als de vermoedelijke auteur van het Wilhelmus, het Nederlandse volkslied.

Scheldeland 08Nog enkele kilometers trappen scheiden ons van Weert, het vertrek- en tevens eindpunt van deze mooie fietstocht. In streekmuseum de Zilverreiger wordt Slijkneus geschonken, ook al zo’n lekker biertje! De slijkneus staat symbool voor de Weertenaars die al wroetend in de grond hun brood moesten verdienendoor wijmen uit de grond trekken, die de grondstof waren voor onder meer de mandenmakerij.  Ze veegden dan vaak hun neus af aan hun beslijkte mouw.  Vandaar de spotnaam slijkneus die de Weertenaars nu met ere dragen.

Binnen is het warm en gezellig en stroomt het bier, buiten stroomt de regen… Hulde aan Marleen en Nadine voor dit mooie initiatief. Voor herhaling vatbaar!

Scheldeland Nieuwe biertjesScheldeland 09

Dit bericht werd geplaatst in Fietsen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Fietsen langs de Schelde (1)

  1. Sjannes zegt:

    Slijkneus klinkt niet heel appetijtelijk, maar dat kan bedrog zijn. Leuk verslag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s