Harold & Queenie (en Maureen)

Alweer ruim een jaar geleden lazen we met ons leesclubje het boek De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry, geschreven door Rachel Joyce.

Rachel Joyce - Harold Fry

Harold, een gepensioneerde vertegenwoordiger van een brouwerij in Kingsbridge, in het Engelse graafschap Devon, krijgt een brief van zijn oud-collega Queenie Hennessy. 20 jaar geleden verdween ze uit zijn leven, hij heeft nooit meer wat van haar vernomen. En nu is er opeens die brief vanuit een hospice in Berwick-upon-Tweed met de mededeling dat ze kanker heeft en gaat sterven… Harolds vrouw Maureen gaat door met stofzuigen, wassen, schoonmaken.

Harold schrijft een briefje terug en loopt naar de brievenbus om zijn korte epistel te posten. Hij twijfelt echter of het briefje wel door de beugel kan, het is zo onbetekenend… Hij loopt door naar de volgende brievenbus. En naar de volgende. En… hij krijgt trek en loopt een winkeltje in bij een benzinepomp. Het meisje achter de kassa maakt een hamburger voor hem warm in de magnetron en vertelt dat haar tante ook kanker had, maar door positief denken heeft ze het overleefd. Harold besluit ter plekke om naar Queenie te lopen… Hij stuurt haar een briefje om te zeggen dat ze moet blijven geloven – en dat hij op weg is naar haar.

Dat is het begin van een wonderbaarlijke voettocht van Zuidwest- naar Noordoost-Engeland. En al vind ik op een gegeven moment dat het boek wat over the top is, het is mooi geschreven en blijft tot op het laatste moment ontroeren…

En toen zag ik enkele weken geleden in de bibliotheek dit boek:

Rachel Joyce - Queenie

Als Queenie Hennessy hoort dat Harold Fry aan een voettocht is begonnen om haar te redden, schrikt ze. Hoe kan ze op hem wachten – ze ligt op sterven!? Zuster Mary Inconnue suggereert dat ze met haar laatste krachten een tweede brief aan Harold schrijft, waarin ze alles vertelt wat ze hem te vertellen heeft… de Waarheid. En zo geschiedt.

Het is een prachtig boek geworden, waarin de ontbrekende puzzelstukjes uit het Harold Fry-boek worden gelegd tegen de achtergrond van het leven in een hospice, waar ondanks het feit dat de Dood er alom aanwezig is, het Leven een prominente plek heeft – wat door Rachel Joyce met een mooie, respectvolle humor wordt beschreven.

Het tweede boek lezen als je het eerste niet hebt gelezen, raad ik af. Maar ik beveel beide boeken warm aan!

Dit bericht werd geplaatst in Lezen, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Harold & Queenie (en Maureen)

  1. Sjannes zegt:

    Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s