Nieuwe en oude ‘natuur’

Vrijdag trok ik er met de fiets op uit. De wind woei stevig uit het noordwesten. Na een kille, miezerige ochtend brak de zon omstreeks de klok van drieën goed door en dat was het signaal om te vertrekken. Met de wind in de rug, richting Amsterdam en terug met de trein. Om vijf uur werd ik wakker, op de bank, het zonnetje heerlijk op mijn smoelwerk schijnend… Huh!?

Maar vandaag ging het anders en zijn we er écht op uit getrokken. D.m.v. verhalen en foto’s hadden we gehoord en gezien dat er bij de Hondsbossche Zeewering nieuwe, spannende natuur was gecreëerd. Met een sneller kloppend hart beklommen we de dijk.

Petten-Groet 01Daar waar twee jaar geleden nog zeewater tegen de voet van de dijk aan klotste, ontwaarden we nu een heel nieuw duingebied. Vol verwachting liepen we verder richting de zee en naar wat er uitzag als een fietspad.

Petten-Groet 02Toen kwam de ontgoocheling. In plaats van nieuwe, spannende natuur, liepen we een nieuw stukje aangeharkt Nederland in. Paaltjes, verkeersborden, verbodsbordjes, draad, keurig in rijtjes aangeplant helmgras, een saaaai strand, de dijk met een mooi patroontje, een fietspad met daarnaast een oh gruwel: geasfalteerd wandelpad. We wisten niet hoe gauw we weer terug naar de auto moesten!

Petten-Groet 03Petten-Groet 04Petten-Groet 05We reden naar Groet en parkeerden in de buurt van het mooie, witgeschilderde kerkje. Om de kerk heen stonden uitbundig duizenden narcissen te bloeien.

Petten-Groet 06We liepen de duinen in. Duinen zijn échte natuur, maar hier bij Groet zijn ze beplant met Corsicaanse dennen en is er weinig natuurlijks aan. Toch genoten we, al was het maar omdat we hier heel wat voetstappen hebben liggen, uit de tijd dat we geen auto hadden en met de kinderen gingen wandelen. Met bus 151 reden we dan vanaf de Koedijker vlotbrug naar Groet…

In de beschutting van duin en bos was het heerlijk genieten van het voorjaarszonnetje. We maakten een kort rondje. Toen reden we weer naar huis, via de Koedijker molen De Gouden Engel, waar we molentaart, molenmeel en molenspeltbrood insloegen. De zon verdween achter de hoge bewolking die vanaf de Noordzee kwam binnendrijven…

Petten-Groet 07Petten-Groet 08

Dit bericht werd geplaatst in Wandelen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Nieuwe en oude ‘natuur’

  1. der Rudie zegt:

    geef de nieuwe duinen en t strand nog een beetje tijd, de oude duinen zijn ook niet in een jaar “gemaakt”

  2. Linda zegt:

    We moeten héél, héél zuinig zijn op onze oude natuur! Ik word zo niet blij van je foto’s van asfalt en verkeersborden………………

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s