Groene wissel nr. 3 te Breukelen (14 km)

Ja mensen, gisteren lieten Jeanne – met wie ik af en toe een wandeling maak – en ik ons nog afschrikken door de weersvoorspellingen, maar vandaag gingen we dapper de confrontatie met de elementen aan. Ik wandel niet graag op zondag omdat heel Nederland dan een wandeling lijkt te maken, maar vandaag ontmoetten we haast geen andere wandelaars…

De trein bracht ons naar het winderige station van Breukelen. Al sinds ik in Amsterdam was overgestapt van Intercity (met toilet aan boord) op Sprinter (alleen plaszakken beschikbaar) ervoer ik enige urgentie om een WC te vinden. De protestantse kerk aan de Brink in het dorp, 20 minuten doorstappen vanaf het station, bood wat ik nodig had: een sanitaire voorziening. Terwijl binnen de psalmen weerklonken, dankte ik oprecht de Heer dat Hij mij langs dit Godshuis had gevoerd en ledigde ik klaterend mijn overvolle blaas. Ik verwijderde de druppeltjes van de bril, spoelde door en verliet de kerk.

GW Breuekelen 01

Opgelucht wandelde ik verder, de Brugstraat door, naar de Vecht. Leuke pandjes, een ophaalbruggetje, een kasteeltje… kortom, de charmes van de Vechtstreek in al hun glorie! Het zonnetje brak door. Asfalt werd verruild voor onverhard. Zo heb ik het graag! Liever tot aan mijn oren in de modder dan een petroleumderivaat onder mijn schoenzolen!

GW Breuekelen 02GW Breuekelen 03GW Breuekelen 04

De route voerde door een bosje en langs weilanden. In de berm stonden sleedoornstruiken vol bessen: ik plukte een boterhammenzakje vol – die ga ik straks opleggen in jenever en dan hebben we in de kerstvakantie een feestelijk drankje!

We wandelden door het buurtschap Scheendijk (het café waar ik jaren geleden op een warme Valentijnsdag een kopje koffie genoot in de uitbundig schijnende voorjaarszon, was helaas gesloten) en kwamen weer langs de Vecht te lopen. Donkere wolken pakten zich samen boven het Utrechtse landschap!

GW Breuekelen 05

De paarsgrijze lucht contrasteerde formidabel met de smakeloze nieuwbouw aan de overkant van het water. De paraplu werd uit de rugzak gehaald en bood bescherming tegen wat fijnzinnig gedruppel. De kern van de bui zeilde westwaarts voorbij! De nieuwbouw maakte plaats voor fraaie buitenplaatsen met romantische theekoepels…

GW Breuekelen 06

We arriveerden in Nieuwersluis.In 1673 maakte Nieuwersluis deel uit van de versterking van de Hollandse Waterlinie en in 1850 werd het fort onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Nu is het een klein dorp. De voormalige opleidingskazerne is thans een penitentiaire inrichting. Mensen met een schietgeweer op zak, wat hasjiesj op voorraad of een camera om de hals zijn gewaarschuwd: je moet je hier eerst melden anders word je achter de tralies gezet! Waag het trouwens ook niet om je voort te bewegen met een snelheid die hoger ligt dan die van de voetenwagen!

GW Breukelen 15

Gelukkig moest dat alles bij Ome Cees niet: daar kon je gewoon naar binnen lopen en een heerlijke Gulpener herfstbock van de tap (of een cappuccino) bestellen zonder dat je je bij de receptie moest melden; de serveerster kwam spontaan de orders opnemen! Hier dient wel opgemerkt te worden dat het vandaag, 22 november 2015, de laatste dag is dat Ome Cees open is. Hij gaat er een paar maanden tussenuit om een nieuwe caféconcept te bedenken. Wat ons betreft hoeft dat trouwens niet!!!

GW Breuekelen 07

Een tweede buitje zeilde voorbij en dat noopte ons tot een tweede consumptie van Gulpener herfstbock (of cappuccino). Vervelend! Daarna brak echter de zon weer door en wij vervolgden Groene Wissel nr. 3 langs het voormalige fort Nieuwersluis en door het mooie landgoed Over-Holland.

GW Breuekelen 08GW Breuekelen 09GW Breuekelen 10

De watertoren van Breukelen kwam in zicht. Als je even niet goed oplet of afdwaalt met je gedachten, en je kijkt op en deze watertoren staat dan in je blikveld, dan schrik je je rot. Je kunt bijvoorbeeld denken dat de Russen net zijn teruggekeerd van de maan met een lelijke raket. Ikzelf had steeds de associatie met de raketten uit de Kuifje-albums, hoewel die er bij nader inzien véél charmanter uitzien!

GW Breuekelen 11

Het einde van de wandeling werd aangekondigd door de bebouwde kom van Breukelen. Of je nou door Breukelen-Noord loopt of door een buitenwijk van Breda of Delfzijl… dat maakt niets uit. Je oog wordt geteisterd door uniforme eengezinswoningen en flatgebouwen in een stijl die naar het schijnt – en naar mijn bescheiden mening buitengewoon accuraat – wordt aangeduid met ‘punaisebouw’. Gelukkig hebben ze in Breukelen het Amsterdam-Rijnkanaal… Daar is altijd wat te zien. Vandaag kruisten daar elkaar de Devotion en de Noordpool. Weergaloos!

GW Breuekelen 13

Toen we het kanaal overstaken, voer de Jacobus onder ons door. Strakblauw knalde de lucht boven ons, maar in de verte maakten indrukwekkende wolkenpartijen ons duidelijk dat er voorwaar nog enige dynamiek in het weer zat. En dus haastten wij ons naar het tochtige station van Breukelen, waar we de trein namen, terug naar Amsterdam. En daar scheidden zich onze wegen. Met de ruitenwissers full speed reed ik van station Alkmaar-Noord weer naar ons knusse huis, alwaar ik een Grote Pot Thee zette om weer lekker op temperatuur te komen.

GW Breuekelen 14

Dit bericht werd geplaatst in Wandelen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Groene wissel nr. 3 te Breukelen (14 km)

  1. Sjannes zegt:

    Prachtig waar gebeurt verhaal!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s