Voedsel (en dan vlees in het bijzonder)

Bewerkt vlees

De afgelopen weken stonden in het teken van vlees, meer bepaald bewerkt vlees. Salami, frut, knakworstjes, americain, kalfsrol, rookworst, gerookt spek, bifiworstjes enz. De mens krijgt daar kanker van. Een ziekte waar niet mee te spotten valt en waarmee ik dan ook oprecht niet wil spotten.

Echter, wat me tegenstaat zijn de cijfers. De statistieken. De uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. En dan vooral de manier waarop die worden gepresenteerd om de mensen bang te maken. Stemmingmakerij noem ik dat.

2015-11-07 Haarlem 03

Van het eten van bewerkt vlees neemt de kans op darmkanker met 20% toe. De kans dat een mens (mannen meer dan vrouwen, geloof ik) darmkanker krijgt, is ong. 5%. Als je bewerkt vlees eet, heeft dus 6% i.p.v. 5% van de mensen (mannen meer dan vrouwen, geloof ik) kans op darmkanker. 6% is natuurlijk minder wenselijk dan 5%; het gaat mij dus om de manier waarop de boodschap wordt gebracht.

Stress is een belangrijke factor die de ontwikkeling van kanker kan versterken, heb ik wel eens gelezen. Dat is vast ook wetenschappelijk bewezen. Het zit er dik in dat ik behoorlijk wat stress heb als ik volgende week een keer rookworst of een broodje americain eet. Het hele genieten en daarmee de ontspannende anti-stress reactie van mijn lijf wordt dan tenietgedaan. Oók niet bevorderlijk voor de gezondheid, denk ik dan. Ik, de simpele ziel.

Mijn vraag is: waar komt dit geneuzel over voeding vandaan? En wat is de wetenschappelijke waarde ervan. Enkele voorbeelden. Tot op heden mocht ik als man twee glazen alcohol per dag tot mij nemen, maar vanaf nu is dat echt not done! Over vis, over eieren, over de hoeveelheid groente, over wat voor brood enz. enz. veranderen de wetenschappelijke inzichten om de zoveel jaar. En ondertussen worden we maar ouder en ouder en blijven we steeds langer gezond en vitaal…

Iemand fluisterde mij in dat het hele verhaal over het in een kwaad daglicht stellen van (bewerkt) vlees is ingegeven door de gedachte dat, als de westerse mens vlees gaat consuminderen, de hoop bestaat dat de landen-in-opkomst eerder terughoudend zullen zijn met vleesconsumptie en dat daardoor de uitstoot van broeikasgassen beter onder controle wordt gehouden. Als (áls) dat zo zou zijn, waarom zegt men dan niet gewoon waar het op staat?

Voor mij is de conclusie van dit verhaal dat wetenschap en onderzoek bewijzen wat er moet bewezen worden. Ik pleit voor het inzetten van het gezond verstand, common sense zoals de Engelsen zeggen. Zorg op alle manieren om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen of te vermijden (dus ook door minder vlees te eten), eet en drink afwisselend en gezond (alles kan – met mate), geniet – en wees op je hoede voor allerlei hypes.

Eten met je ogen

Laten we bij het onderwerp ‘voedsel’ blijven en het eens door een artistieke bril bekijken.

Sinds gisteren (en dat t/m 13 december) loopt er in de Vishal te Haarlem (‘Dat gat. Dat ondoorgrondelijke. Dat Haarlem heet. Viel daar helemaal niets te lachen?’ aldus Louis Ferron bij de aanhef van zijn korte verhaal Uit de diepten), te Haarlem dus, een grappige tentoonstelling geheten ETEN MET JE OGEN.

Merijn Bolink, Marit Dik, Elza Jo, Simon Kentgens, Dirk Kome, Erik Mattijssen, Beth Namenwirth, Jet van Oosten, Dineke Oosting, Ruud de Rode, C.A.Wertheim en Ina van Zijl leven zich uit in kunst-met-een-knipoog met als onderwerp dat-wat-wij-tot-ons-nemen (en enkele bijbehorende attributen).

Dit is zo’n (piepkleine) tentoonstelling waar je met je klas heen wilt – en waar je 1001 ideeën opdoet om met je leerlingen aan de slag te gaan. (Het onderwijzersbloed kruipt waar het niet gaan kan.) Hieronder een beeldverslag. Om maar te zeggen: hoe je het ook wendt of keert, eten is leuk!

2015-11-07 Haarlem 262015-11-07 Haarlem 252015-11-07 Haarlem 232015-11-07 Haarlem 222015-11-07 Haarlem 272015-11-07 Haarlem 292015-11-07 Haarlem 30

En in Haarlem viel dus echt wel wat te lachen, Louis!

Dit bericht werd geplaatst in Kunst. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s