Alumnidag

Vandaag ben ik op reis. Gegaan, want als ik dit schrijf, zit ik alweer thuis voor mijn computer…

Vandaag ben ik op reis. Ik fiets door het herfstige park naar het station. Ik neem de trein naar Amsterdam. Bijna vergeet ik uit te checken: ik gebruik mijn OV-pas veel te weinig…

Vandaag ben ik op reis. Mijn eerste reisleider in Manon Ruijters. Ze neemt mij en 99 anderen mee naar de wereld van de Professionele Identiteit. Ze heeft het over leren en ontwikkeling: dat is niet hetzelfde. Ze bevraagt ons over professionaliteit en vakmanschap: dat is niet hetzelfde. Ze heeft het over de kritische succesfactoren voor (de ontwikkeling van) professionele identiteit:

  • peer to peer
  • informeel netwerk (‘viral change’)
  • eigen keuze
  • geen opleiding
  • samenspel (identiteit is sociaal) op basis van professional friends = zelfgekozen groepen
  • nooit klaar = vergt onderhoud

PI model

Het is een boeiende trip die wat mij betreft een hele dag had mogen duren…

Mijn tweede reisleider is Mark, een collega directeur, ESAN studiegenoot en net als ik een liefhebber van zwerven in de natuur, waarbij Ierland en Schotland zeer hoog gewaardeerd worden. Hij neemt ons mee naar zijn school en vertelt met passie over wat daar allemaal gebeurt. Hij staat in vuur en vlam… geen brandgevaar, gewoon weldadige warmte!

De derde reisleider, Liliane, neemt ons mee naar de wereld van het neurolinguïstisch programmeren. NLP. Een streek waar ik al vaak over heb gehoord en waar ik vandaag eindelijk eens van proef. Het smaakt naar meer…

Ik neem de trein naar Alkmaar. Ik fiets naar huis, een hand aan het stuur en een hand losjes op de rug, de vochtige herfstlucht inademend die heerlijk ruikt naar zoet verderf en kruidige vergankelijkheid. De duisternis valt en het donkere silhouet van ons huis steekt af tegen de indigo hemelkoepel. Ik kom thuis, vermoeid en voldaan van de reis.

Ik zoek het bankje op, achterin de tuin, bij het schuurtje, en ik overpeins deze dag, geheel in strijd met mijn voornemens, onder het genot van een geurige pijp…

Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs en leren. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s