Loch Morar

Onze eerste échte wandeling afgelopen zomer maakten we langs Loch Morar. We hadden de auto geparkeerd bij het dorpje Morar en hesen nog wat onwennig de rugzakken op de schouders.

Loch Morar (Loch Mhòrair) is het op vier na grootste zoetwatermeer van Schotland en met een maximale diepte van 310 meter is het tevens het diepste meer van Schotland. Net als Loch Ness heeft ook Loch Morar zijn monster: Morag. We hebben Morag evenwel niet mogen aanschouwen…

Loch Morar 01

We waren vroeg op pad. De zon zat nog verscholen achter een dik pak grijze wolken, maar toch lag er al licht op het water en de bergen daarachter. Het duurde niet lang of het wolkendek schoof oostwaarts en allengs stond de zon te stralen aan een blauw uitspansel…

Loch Morar 02

Het meer lag er vredig bij. De eerste kilometers van de wandeling gingen over een klein asfaltweggetje en we schoten lekker op. Uit de wind, in de zon, bergop… even gutste het zweet langs mijn rug naar beneden! Bij de ruïne van een oude kapel aan de oever van het loch, hielden we een korte rust. Het asfalt hadden we achter ons gelaten, de route volgde nu een paadje langs het meer. De zon verdween – we zouden haar die dag niet weerzien.

Loch Morar 03Loch Morar 04Loch Morar 05

Met 12 kilometers in de benen en heel wat korte klimmetjes en afdalinkjes, naderden we het einde van de wandeling. Een huisje en een hunting lodge (Swordland) kondigden de vallei aan waar we een track moesten nemen dat ons door de heuvels naar Tarbet, aan de oever van Loch Nevis zou voeren.

Loch Morar 06

Na een korte klim naar de pas, zagen we Tarbet liggen: een paar huizen en een kleine havenpier. Je kunt hier alleen lopend (zoals wij) of met de boot komen. Er stond nog een groepje wandelaars te wachten op de Western Isles, de boot die tweemaal per dag Tarbet aandoet om mensen te halen of te brengen.

Loch Morar 07

Omdat het laag water was, kon de Western Isles niet tot bij de pier varen en werden we met een sloep opgehaald. Het groepje andere wandelaars was een stelletje kranige zeventigers, die zich dapper in de sloep lieten zakken en vervolgens onder luide aanmoedigingen van de mensen aan boord, met een touwladdertje aan boord klommen van de ‘grote boot’. Vanaf de reling zagen we dat het water vol jelly fish zat!

Loch Morar 08

Na een mooie tocht over Loch Nevis en een stukje over de open zee, legden we aan in de haven van Mallaig, waar we de volgende dag in alle vroegte de ferry naar het eiland Skye zouden nemen. Nu echter dwaalden we een tijdje langs de kades en genoten van alles wat er te zien was, met name de vissersboten die in de haven lagen, veelal roestige bakken die de indruk wekten niet meer gebruikt te worden – maar het tegendeel is waar! Af en toe viel er wat motregen en dat maakte het allemaal een beetje troosteloos…

Loch Morar 09

Na een heerlijke fish and chips namen we de trein naar Morar waar we weer in onze auto stapten. We reden naar Hilbre, onze B&B met zicht op zee, net buiten Arisaig… Met een grote pot thee bij de hand en een boek in de hand, zetten we ons beneden in de lounge. Langzaam viel de schemering; ondanks het grijze weer was het nog niet donker toen we om een uur of elf onder de wol kropen.

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Loch Morar

  1. Sjannes zegt:

    Ik krijg er gewoon zin in om daar te wandelen! Prachtig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s