The biking birder 2015

Als ik over onze vakantie op de Outer Hebrides vertel, dan zeg ik altijd dat we elke dag wel regen hebben gehad maar ook elke dag de zon hebben gezien. 27 juli was een uitzondering (en die heeft een mens gewoon nodig). 27 juli was een grijze maandag waarop het wolkendek gesloten bleef, en wij zaten in ons huisje (Lochview Cottage) op North Uist. Na een regenachtige ochtend droogde het zowaar wat op en we reden naar Balranald, een RSPB vogelreservaat waar de kwartelkoning nog broedt, die in het Engels corncrake heet. De kwartelkoning is een weidevogel van het zeer bedreigde soort, al lees je op de website van Vogelbescherming Nederland dat het sinds 1997 in Nederland weer wat beter gaat met deze vogel.

Die grijze maandag bedroeg de maximum temperatuur op North Uist 11 graden en dus waren we warm aangekleed! Overigens hadden we het toch nog zó koud dat we naar  aanleiding  van deze wandeling de volgende dag naar Benbecula reden (het volgende eiland, verbonden door een causeway met North Uist) om muts en handschoenen aan te schaffen…

We parkeerden bij het kleine visitors centre en liepen over een smal asfaltweggetje tot bij een kleine camping waar optimisten vrolijk de was lieten wapperen in de stevige zeewind… Het asfalt werd een zandweg, met aan weerszijden bloemenzeeën: machair.

Verwilderde akkers vol bloemen wisselden af met kleine aardappelakkertjes en velden met wuivende roggehalmen en zongeel koolzaad. Drie keer dachten we dat we de corncrake hoorden, maar hij liet zich verdorie niet zien…

Het zandpad boog naar rechts en we kwamen langs de zee. Op het strand tippelden allerlei leuke strandvogeltjes en net toen we een mooi groepje in de kijker hadden, kwam er achter ons een raar mannetje met een fiets aan zijn hand en een muts op zijn hoofd en een gifgeel veiligheidshesje aan. De camera en de verrekijker om zijn nek verraadden hem als bird watcher, en ik vroeg of hij kon bevestigen dat we inderdaad een corncrake hadden gehoord.

En zo maakten we kennis met the biking birder 2015: Gary Prescott, onderwijzer met een voorkeur voor kinderen ‘met een vlekje’, maar inmiddels ook geïrriteerd door ‘alles wat moet en niet meer mag’ en dus het onderwijs de rug toegekeerd en zijn eigen weg gegaan. Woonachtig en werkzaam in Peru, maar nu voor een jaar in Great Britain. Want…

… een Belg, ene Lucien (als ik me de naam correct herinner) had het door Gary in 2010 gevestigde bird watching record gebroken en dat moest ‘gewroken’ worden. De uitdaging: tussen 1 januari en 31 december 2015 per fiets alle RSPB vogelreservaten van Engeland, Schotland en Wales bezoeken en daarbij zoveel mogelijk vogelsoorten waarnemen. En daarom was hij dus hier en hij ging zijn tentje opzetten aan de kust op Balranald (“Psst… don’t tell the ranger!“) – hij liever dan ik!

Ringed plover

Een uur stonden we met de goede man te praten en behalve dat hij uitvoerig over zichzelf vertelde, leerde hij ons ook de Engelse namen van een heleboel kleine vogeltjes die langs vlogen of op het strand liepen (op de foto hierboven: the ring plover). Helemaal verkleumd namen we afscheid. We wensten the biking birder 2015 veel plezier en succes. Het begon te miezeren. Wij wandelden verder langs de zee en terug naar de auto, Gary zocht een plekje voor zijn tent!

Dit bericht werd geplaatst in Vakantie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s