Vergeten salade…

Een van de dingen die horen bij thuiskomst-van-vakantie is “dag” gaan zeggen aan schoonmoederlief die in de ‘Heerlijkheid Castricum’ woont. Voorafgaand aan zo’n bezoek vindt het volgende Castricums ritueel plaats:
1. bakker Brakenhoff (broodjes)
2. groenteboer Wesley (salades)
3. groene slager Hans van Borre (leverworst, metworst)
4. banketbakkerij De Roset (gebakjes)
Vervolgens wordt er bij schoonmoederlief koffie/thee gedronken en gebak gesavoureerd.

Alzo geschiedde ook vandaag en omdat het zo warm was in de auto, hadden we alle bij hogergenoemde neringdoeners aangeschafte lekkernijen in schoonmoeders koelkast gelegd.

Weer thuis gekomen laadde ik de auto uit en stelde vast dat we een bakje salade in schoonmoeders koelkast hadden laten staan… We worden een dagje ouder, zullen we maar denken en dan gebeuren dit soort dingen, hé. Afijn, ik had in elk geval een prachtige aanleiding om mijn tweewieler van stal te halen, de banden van verse lucht te voorzien en er vandoor te gaan. De route leidde me via de de Westrand van Alkmaar en door De Hout naar Heiloo. Al gauw werd ik geconfronteerd met de schade die een storm enige tijd geleden heeft aangericht: omgetrokken bomen, afgerukte takken, … Poe-hey, die storm is wel te keer gegaan, zeg!

Castricum 01Mijn fietstocht ging door het lommerrijke Heilooërbos en langs het mooie Huis Nijenburg. Ik kreeg de bordjes van LF7 Oeverlandroute (Alkmaar – Maastricht, 340 km) in de gaten en die begon ik te volgen. Heiloo door, Heiloo uit, langs OLV ter Nood, door Limmen. Afschuwelijk lelijke katholieke kerk, prachtig oud protestants kerkje…

Castricum 02

En dan Castricum natuurlijk. Bij schoonmoederlief aangebeld en salade geclaimd onder het mom dat ik anders geen avondeten zou hebben – dat lukte! Na een korte babbel en een glas water stapte ik weer op de fiets en reed Castricum uit, Bakkum in, door en ook weer uit. Ik volgde de duinrand. Rechts gleed een een duinpan vol kruiskruid voorbij, links streelde een plasdras gebiedje vol kattenstaart mijn oog. Prachtig – deze beelden van velden vol bloemen brachten me even terug naar de machair op North Uist, waarover we vorige week nog zwierven…

Castricum 03Castricum 04

Ik fietste langs de abdij van Egmond en door boerenland naar Egmond Binnen, langs de treurige kasteelruïne (als je dat woord al kunt gebruiken voor de overblijfselen van wat ooit een machtige burcht moet zijn geweest…). Even verderop trok een grote poort mijn aandacht: in plaats van een doorgang trof ik een boekenverzameling aan: gratis boeken ruilen of tegen een luttel bedrag boeken kopen.

Castricum 05Ik weet het: ik moet dit niet doen, ik heb al geen plaats meer in mijn boekenkast, er staan nog zoveel boeken op mijn aandacht te wachten, ik… laat me gaan en koop drie Simenons. Fluitend fiets ik verder langs de duinrand, over De Voert, door Bergen Binnen en over de Kogendijk naar de Koedijker Vlotbrug.

Voorzien van lees- en groenvoer stap ik de huiskamer in waar ik mijn eega begroet die ocharme zit te strijken. Ik duik de keuken in. We kunnen gaan eten!

Dit bericht werd geplaatst in Fietsen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s