De Grechtroute bij Woerden

Ik ben al jaren een fan van de Klompenpaden (www.klompenpaden.nl). Dus toen ik afsprak met mijn vriend M. om weer eens bij te kletsen tijdens een wandeling, kwam ik al gauw terecht bij de Klompenpaden en ik koos voor eentje bij Woerden. M. woont namelijk bij Rotterdam.

Toen M. vanmorgen in Woerden arriveerde, had hij een routebeschrijving bij zich van de Grechtroute, een ANWB wandelroute die voor 3/4 samenvalt met het Graveslootpad, een Klompenpad. Zijn eega vond dat we die moesten doen. “Nou, dan doen we die toch!”

Grechtroute 01

Na een verkenning van het vestingstadje Woerden, een bezoek aan het TIP aldaar en het nuttigen van een kopje koffie, gingen we op pad. De Grechtroute, met de klok mee.

Van het centrum naar de dorps- of stadsrand: in Nederland voert de route je dan door onvermijdelijke, typische, zielloze buitenwijken… Maar uiteindelijk stuitten we op de Grecht. Meteen ging de route over een grasdijkje en liepen we het weidse open landschap van het Groene Hart in. Onwaarschijnlijk ongerept, rustig, amper horizonvervuiling – kom daar maar eens om in ons volgebouwde landje!

Gedurende twee kilometers volgden wede Grecht, tot net voorbij een gemaal uit 1879.

Grechtroute 03Grechtroute 04

Grechtroute 05

We verlieten de dijk langs het riviertje en liepen door de weilanden richting Kamerik. Een buizerd, valkjes, reigers, eenden en ganzen, ooievaars… Watermunt, moerasandoorn, zwanenbloem…

Grechtroute 06 OoievaarGrechtroute 09 Zwanenbloem

En natuurlijk koeien, heel veel koeien. Het deed me deugd om zoveel dieren buiten te zien lopen, in plaats van dat ze opgesloten zijn in een of andere computergestuurde megastal…

Grechtroute 07Grechtroute 08

Opeens belandden we in een andere wereld: De Boerinn. Een ex-boerderij, nu een bedrijf dat zich helemaal richt op recreatie. Het parkeerterrein stond vol, de terrassen zaten vol. Hier kun je vast een prutrace doen, en boerengolfen, en andere ‘gezellige! spelletjes’… De neven- en nichten-gezelschappen en de familieweekend-groepen waren er niet van de lucht. Zeer ergerlijk: de Wieckse Witte van de tap was op en we moesten ons tevreden stellen met een witbier-uit-de-fles. Maar we vonden een rustig plekje aan het water, waar we onze lunch (een droge Italiaanse bol van een marktkraam in Woerden) wegspoelden met het hogergenoemde biertje.

Dan volgde een druk stukje, parallel aan een weg, over een fietspad, richting Woerden. Geen foto’s. En ten slotte liepen we door Park Bredius naar NS Woerden. Een mooie afsluiting van onze 10 km lange wandeltocht, door een gevarieerd gebiedje met oude kleiputten, perceeltjes bos, sloten, weilanden en enkele oude hoogstam boomgaarden. Hier merkten we dat de herfst in aantocht is… rijpe vruchten aan de bomen, en overal paddenstoelen!

Grechtroute 10Grechtroute 12

Ik plukte er nog een handjevol sleedoornbessen (wilde pruimpjes). Die ga ik vanavond wassen en een nachtje in de vriezer leggen. Morgen leg ik ze op in een fles eau de vie (Saint Michel, 35%, Delhaize) met een klein beetje kandijsuiker erbij. Tegen kerst haal ik de bessen eruit en filter ik het drankje… Het Ideale Slaapmutsje voor 2015!

Grechtroute 11

Dit bericht werd geplaatst in Wandelen. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Grechtroute bij Woerden

  1. Sjannes zegt:

    Leuk, smaakt het naar meer? Het wandelen bedoel ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s