Twee broers

Mensen die mij kennen, zullen wel denken: “Foutje.” Want ik heb drie broers, en dus zijn we samen met vier broers. En wat voor broers! Geen een hetzelfde… Maar in welke familie zijn broers wél hetzelfde? (Om over zussen maar te zwijgen, schat ik zo in…)

Toch gaat dit stukje over twee broers. Subhash en Udayan, from Calcutta. Nilanjana Sudeshna is een Indisch-Amerikaanse schrijfster, geboren in London, bekend onder het pseudoniem Jhumpa Lahiri. Zij heeft (weer) een prachtig boek geschreven (deze keer) over… twee broers.

Subhash en Udayan zijn als kind onafschei­delijk. Ze groeien samen op in een buitenwijk van Calcutta. Achter een hoge muur ligt een golf resort… Daar horen Indische straatjochies niet thuis. Udayan laat zich niet afschrikken en klimt over de muur, Subhash volgt hem, maar niet van harte. Hij is wat voorzichtiger, wat banger. Als ze gepakt worden door een agent, neemt Udayan het voor zijn broer op. Deze anekdote tekent de relatie tussen beide broers.

Het Indië van de jaren ’60 van de 20ste eeuw is een politieke slangenkuil. Udayan is gefascineerd door de Naxalieten, en zoekt toenadering tot die beweging. Zijn oudere broer studeert inmiddels in de USA. De band tussen beide broers blijkt niet bestand tegen de maatschappelijke spanningen. Udayan zet daarbij alles op het spel: zijn eigen leven en dat van zijn broer, zijn ouders en zelfs zijn jonge bruid. De terugslag van zijn daden weerklinkt nog lang nadat Subhash naar Amerika vertrokken is, in de hoop de dramatische gebeurtenissen achter zich te laten.

Ik kan niet anders zeggen dat dit weer zo’n boek is waar ik enorm van heb genoten, dat ik niet kon wegleggen, dat uren nachtrust heeft gevroten… Een mooi verteld verhaal, een verhaal met inhoud, een verhaal in een historische context. Maar toch vooral: een verhaal.

Jhumpa Lahiri - Twee broers

Dit bericht werd geplaatst in Lezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s