The Circle

Dave Eggers - The CircleGisteravond bespraken we met ons leesclubje het boek De Cirkel, van Dave Eggers. Ikzelf heb het boek in het Engels gelezen (prima te doen!), de anderen lazen ‘gewoon’ de Nederlandse vertaling.

Het gesprek ging, zoals ik had verwacht, minder over het boek, dan over social media en ons leven in het digitale tijdperk. Google, Twitter, Facebook, Pinterest, … We delen er op los met de wereld, en al is die informatie, als je je account goed instelt, voor de ‘gewone man’ niet te achterhalen, het gevoel bestaat toch dat er schimmige digitale wegen bestaan waarlangs specialisten alsnog alle informatie kunnen boven water halen die ze denken nodig te hebben.

In het boek maken twee kreten duidelijk wat de filosofie van het bedrijf The Circle is: ‘Sharing = caring’ & ‘Privacy = theft’. Kortom, loop rond met een camera die via live feeds constant aan de wereld doorgeeft waar jij mee bezig bent, en probeer zoveel mogelijk volgers te krijgen. Dat dit uiteindelijk uitmondt in het wettelijk verplicht stellen van het hebben van een Circle account, en in een maatschappij waar niet valt te ontsnappen aan de greep van The Circle – in naam van de Transparante Democratie – plaatst dit boek in het rijtje waarin ook Brave new world (Aldous Huxley) en 1984 en Animal Farm (George Orwell) staan.

Ik vind het een prachtig boek. Waarschuwing: niet om lekker in bed te lezen… (De beklemming in) het boek liet me niet los.

O wonder!
How many goodly creatures are there here!
How beauteous mankind is!
O brave new world,
That has such people in it!

(< De storm van William Shakespeare)

American life
I live the american dream
You are the best thing I’ve seen,
You are not just a dream

I tried to stay ahead,
I tried to stay on top
I tried to play the part,
But somehow I forgot
Just what I did it for
And why I wanted more
This type of modern life – Is it for me?
This type of modern life – Is it for free?

(American life van Madonna)

 

Dit bericht werd geplaatst in Lezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s