Lichtfeest

Gisteren was het 21 december en vandaag – o vreugde! – is het 22 december. Het staat onomstotelijk vast dat – tenzij de goden opeens anders gaan beschikken, maar waarom zouden zij? – de dagen weer gaan lengen. Dankbaar koester ik deze gedachte…

Met kerst vieren wij westerlingen de geboorte van Jezus Christus. Maar het feest is natuurlijk veel ouder dan 2013 jaar. Die oudere, heidense feesten stonden vaak in het teken van het terugkeren van het licht, het lengen der dagen, het inzetten van de lange weg naar de lente, de warmte, het zaaiseizoen.

Het thema ‘licht’ zit nog diep in onze cultuur. Denk maar aan de kaarsjes en de elektrische lichtjes in de kerstboom, de kaarsen voor het raam, enz. En volgens mij zijn de (winkel)straten in de steden nooit zo uitbundig verlicht als in de aanloop naar de kerstdagen.

Vorig jaar brachten wij eind november een dag door in Glasgow. Het was/is daar niet anders: op de foto’s zie je hoe al die lichtjes de stad omtoveren in een bijna sprookjesachtige atmosfeer… om de shoppers en de stappers in spending mood te brengen!

Glasgow Christmas 01

Glasgow Christmas 02

Dit bericht werd geplaatst in stuureenfoto (v/h take-a-pic). Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s