Mondriaan in Amsterdam

Gisteren gingen we naar Amsterdam. Bij het verlaten van het station liepen we meteen de kerstmarkt op, die langs het Rokin staat opgesteld. Veel eet- en snoepkraampjes, maar ook genoeg kraampjes waar je kerst- en andere snuisterijen kunt aanschaffen. Ik denk dat wij de enige Nederlanders waren die daar liepen; overal om ons heen hoorden we Engels praten!

De volgende ‘halte’ was De Bijenkorf. Van Sinterklaas al geen spoor meer, en erg kerstig vond ik het er ook niet, moet ik zeggen. Het zijn waarschijnlijk ook voor De Bijenkorf barre tijden.

Via de Dam liepen we de Kalverstraat in, op zoek naar een plek om een hapje te eten. Het werd het Museumcafé Mokum, waar we een heerlijke zuurdesemboterham aten, belegd met rundercarpaccio, en weggespoeld met een Westmalle Dubbel.

Het museumcafé hoort bij het Amsterdam Museum, en daar bleek een tentoonstelling te lopen met werk van Mondriaan, gemaakt in en om Amsterdam. Met onze Museumjaarkaart mochten we gratis naar binnen (hoera!) en via een lange, knalgele gang voorzien van vele, vele spiegels, bereikten we de tentoonstelling. Het werk dat er hangt, is niet het werk waarmee Mondriaan wereldberoemd is geworden. Eigenlijk hangt er geen abstract werk, maar dat vind ik prima, want ik houd toch vooral van Mondriaans vroege, meer figuratieve werk. Er hingen echter ook héél vroege werken en werken die hij in opdracht had gemaakt – en die verrassend realistisch zijn. Maar in die werken herken je toch het meesterschap van de ambachtsman – en dat was heel leuk om te ervaren.

Mondriaan 01

Mondriaan 02Mondriaan 03

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s