The Clutha Bar

Maart 2011. Ik was met een groepje mensen van mijn opleiding in Glasgow voor een studiereis. De (zon)dag van aankomst had ik in mijn eentje rondgedwaald door de stad en bezocht o.a. de Necropolis en Merchant City. Op mijn zwerftocht was ik bij de River Clyde beland, op een eerder troosteloos plekje. Winderig, koud, verpauperd. Ik had met enige verwondering gekeken naar drie kleine pubs die schouder aan schouder weer en wind trotseerden, en vroeg me af of hier ’s avonds wel eens leven in de brouwerij is…

The Clutha Bar (Glasgow) 01

Saint Patrick’s Day. PSV speelde tegen Celtic, de meesten van onze groep wilden gaan kijken naar die wedstrijd, maar met enkele collega’s, die niet zoveel op hebben met voetbal, besloten we op onderzoek te gaan naar de Ierse kant van Glasgow. Immers, de bevolking van Glasgow bestaat voor een deel uit geïmmigreerde Ieren, vandaar ook dat de gemoederen in de stad hoog oplopen als het katholieke Celtic voetbalt tegen het protestantse Glasgow Rangers.

Na enkele omzwervingen en bezoeken aan lawaaierige, overvolle pubs in het centrum, herinnerde ik me het rijtje pubs aan de rand van Merchant City, bij de River Clyde. Ook daar was het druk, maar in The Clutha Bar werd plaats voor ons gemaakt en voor we het wisten stonden er glazen Guinness op tafel. Het volk dat hier kwam, was zeker niet rijk, maar wel gul (en gezien het gevorderde uur wellicht ook al in licht beschonken toestand…)! Inmiddels werden er microfoons en een drumstelletje opgesteld en toen dat klaar was, kon de muziek beginnen. Er werd gezongen en meegezongen, de sfeer had iets vrolijks maar ook iets melancholieks.

The Clutha Bar (Glasgow) 03

Gisteravond is deze sympathieke bar getroffen door een ramp: een politiehelikopter stortte neer op het dak en dat dak heeft het begeven. Voor zover ik begrijp, zijn er geen dodelijke slachtoffers te betreuren, maar de BBC gewaagt van 32 mensen die gewond zijn afgevoerd naar ziekenhuizen all over Glasgow… Het is vanmorgen het hoofditem bij BBC Breakfast News.

Bizar dat zoiets gebeurt op een plek die je kent, en waaraan je fijne herinneringen hebt…
Ik wens alle betrokkenen daar in Glasgow heel veel sterkte en beterschap – en moge The Clutha spoedig herrijzen!

The Clutha Bar (Glasgow) 02

Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

2 reacties op The Clutha Bar

  1. Sjannes zegt:

    Bizar, dan komt de grote wereld dichtbij

  2. Heleen zegt:

    Bizar hè! Altijd ver van je bed en nu ken je barkruk en de barman! Afschuwelijk ongeluk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s