Roemloos ten onder

Nee, beste lezer, deze titel slaat niet op de steller van deze weblog. Integendeel, door het bijhouden van deze weblog hoop ik met roem overladen ten onder te gaan. Ahum. Juist.

Ja, beste lezer, dit stukje gaat over een boek dat deze titel draagt. Een thrillerauteur die me altijd weer weet te boeien, is Robert Goddard. De afgelopen weken genoot ik van zijn in 2007 verschenen boek Name to a face, vertaald als Roemloos ten onder. Het mooie van Goddard is dat hij al zijn verhalen tegen een historische achtergrond plaatst, terwijl ze zich meestal in het hier en nu afspelen. Bovendien weet je nooit hoe het afloopt, het verhaal neemt geregeld onverwachte wendingen.

De inhoud (< crimezone.nl)

Tim Harding bewijst Barney Tozer een vriendendienst door een simpel klusje op te knappen. Bij een veiling is een gestolen familie-erfstuk van de Tozers opgedoken, een prachtige ring met smaragd en ingelegde diamanten. Aan Harding de taak om een riant bod uit te brengen en de ring aan zijn broer te overhandigen, zodat de ring in de familie blijft.

Aan de ring kleeft echter een akelige geschiedenis. Eens zat hij om de vinger van admiraal Shovell die het onfortuinlijke schip de HMS Association in 1707 op de klippen liet lopen. De gehele bemanning verdronk en Shovell spoelde aan voor de kust bij de Scilly-eilanden. Een lijkenpikker wilde het kleinood stelen en hakte de vinger, met ring en al, van de hand van de admiraal. Sindsdien vinden eigenaren van de ring steeds een vroegtijdig einde aan hun leven.

Als Harding zich in de zaak verdiept, stapelen de vragen zich op. Waarom maakt de ring zoveel slachtoffers? Wie is die dame die steeds zijn pad kruist? En waarom zijn de Tozers zo op het bezit van de ring gebrand?

Robert Goddard - Roemloos ten onder (Name to a face)

Het verhaal begint in Monaco maar voert de lezer al gauw naar het voormalige zeeroversnest Penzance en de Scilly Islands in Cornwall. Goddard is niet voor niets een Brit. Toch vind ik dat in dit boek ‘het Britse sfeertje’ niet echt in de verf wordt gezet, het gaat echt meer om het verhaal. En dat verhaal is goed. Lekker geschreven, verrassende wendingen en een happy end dat toch niet helemaal zeker lijkt te zijn…

Naast mijn bed ligt alweer een volgende Goddard klaar, zijn meest recente (voor zover ik weet): Voltooid verleden (Fault line).

Dit bericht werd geplaatst in Lezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s