Weekendje weg!

Open Monumentendag. (Ver)jaardag. Twee goede redenen om er een weekend op uit te trekken. En zo geschiedde.

Zaterdag lieten we ons niet uit het veld slaan door de slechte weersvoorspelling, en reden we welgezind de dijk Enkhuizen-Lelystad over richting Kampen. Onderweg werd het droog, maar net voor Kampen haalden we de regen weer in… Niet getreurd, monumenten die open zijn beloven in principe een dak boven je hoofd. Gewapend met een paraplu liepen we Kampen in. De eerste stop was de Cellebroederspoort. Vervolgens vonden we onderdak in de Grote of Nicolaaskerk. Daar waren de hele dag orgelconcerten georganiseerd, en voor we het wisten was er al weer bijna een uur voorbij!

Kampen 01

De volgende stop was bij het warme vuur van smederij Sven de Lang, de enige meestersmid in Nederland in het bezit van een Franse meesterbrief! Even verderop bood sigarenfabriek De Olifant onderdak. Een levendig oud mannetje toonde ons zijn kunsten en draaide handmatig, met Sumatra tabaksbladeren, sigaren. Na afloop van de demonstratie kreeg ik twee sigaren… Die liggen nu te wachten op een passende gelegenheid.

Sigaren maken

Vervolgens bezochten we het Stedelijk Museum, genoten van de middeleeuws uitgedoste mannen en vrouwen die overal muziek maakten en kunstjes opvoerden, aten we een hapje in Grand Café Efes, bezochten het mooie theater, liepen weer naar de Grote Kerk om naar het orgel te luisteren, kochten Kampener speltkoeken en vertrokken ten slotte naar Dalfsen, alwaar we moe maar voldaan arriveerden.

Doedelzakker

Na een uurtje rust, trokken we Dalfsen in. Het was inmiddels droog, dus de paraplu’s konden in de rugtas blijven. Bij de kerk liepen we een grote tent in: daar speelde een bandje stevige pop- en bluesmuziek, en was een heus bierfestival aan de gang, waar ruim tien regionale brouwerijen hun geestrijk vocht aan de man (en de vrouw) brachten. Ik proefde er mijn eerste bockbier van 2013, speciaal voor dit festival gebrouwen door Maallust uit Veenhuizen – lekker!

Stand van brouwerij Maallust

Daarna aten we een hapje in De VII deugden, met zicht op de Overijsselse Vecht en in de verre verte Kasteel Rechteren.

Zondag maakten we een mooie wandeling vanaf station Dalfsen. Het zonnetje was uitgebreid van de partij en we genoten van de overwegend onverharde paden, en van de rust die er heerst in dit verstilde landschap…

Dalfsen

Hieronder nog enkele foto’s…

Wandelnetwerk Vechtstreek OverijsselDalfsen 02Dalfsen 03Dalfsen 04Dalfsen 05Dalfsen 06

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Wandelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s