Gelezen (2)

De laatste twee weken van onze vakantie brachten we door in West-Ierland, meer bepaald in Connemara. In dat deel van de wereld (en meer nog in het noordelijker gelegen graafschap Mayo) is Grace O’Malley een legendarisch begrip. Jaren geleden las ik al eens een boek over haar. Het was een kinderboek, geschreven door Franjo Terhart: Ik Grace O’Malley (Het avontuurlijke leven van een Ierse pirate). Zowel mijn dierbare echtgenote als ikzelf werden door het boek gegrepen en spraken af dat we ooit een Grace O’Malley-reis door Ierland zouden maken. Die reis moeten we nog maken – deze zomer hernieuwden we gewoon onze kennismaking met The Emerald Isle.

Pirate Queen

Maar ja, Connemara bezoeken zonder dat de naam van Grace valt, is schier onmogelijk, dus liet ik me in The Clifden Bookshop verleiden tot de aanschaf van een heuse biografie: Pirate Queen – The life of Grace O’Malley 1530-1603, geschreven door Judith Cook (anti-nuclear campaigner, historical novelist, journalist and lecturer in theatre at Exeter University < Wikipedia). Om het verhaal van Grace O’Malley te vertellen, schetst Cook een boeiend beeld van de politieke ontwikkelingen in de tweede helft van de 16de eeuw. Engeland probeert niet alleen de Schotten en de paus eronder te krijgen, maar ook de Ieren, een woest volkje. Hoewel Cook een zeer ingewikkeld verhaal moet vertellen, leest het boek als een trein. Uiteindelijk blijf je wel met veel vragen zitten, want de geschiedschrijvers hebben over Grace O’Malley – een vrouw telde niet mee in die tijd – niet veel vastgelegd. Maar dat geeft niet… Grace O’Malley behoudt daardoor ook (gedeeltelijk) de magie van de legendes waarmee ze is omgeven, en dat hoort gewoon bij Ierland…

Cook, Judith - Pirate Queen (The life of Grace O'Malley)

Dit bericht werd geplaatst in Lezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s