Sleedoorn

Al vrij vroeg in de lente bloeit de sleedoorn. De bloemen van deze heester zijn prachtig wit, de struik bloeit al voor de blaadjes er zijn. Soms kleurt een hele weg- of bosrand wit, alsof er plaatselijk een laagje sneeuw is gevallen.

Sleedoorn (bloesem)

Het mooiste van de sleedoorn moet dan nog komen. Heel vroeg in het najaar vormen zich de vruchten, die in de vorm van kleine pruimen aan de struiken hangen. O wee als je erin bijt: ze zijn keihard, wrangzuur en bevatten een relatief grote pit. Eind september, begin oktober moet je ze eigenlijk plukken. Ik verzamel de bessen meestal in de herfstvakantie, maar een enkele keer (bijv. in 2012) is er dan geen bes meer te vinden…

Wat moet ik in hemelsnaam met deze oneetbare bessen? Wel, ik koop (bij de Delhaize in België) oplegjenever, een goedkope jeneversoort (huismerk Saint Michel) met een alcoholpercentage van 35%. Ik stop een laagje van een cm of 6 in een fles, doe er twee eetlepels donkere kandij bij, en vul dan de fles af met de oplegjenever. Let op: de vorst moet over de bessen gegaan zijn, dus je plukt ze nadat er een keer nachtvorst overheen gegaan is, of je stopt de geplukte bessen een nachtje in de vriezer alvorens ze op te leggen.

De eerste weken schud ik de flessen voorzichtig hen en weer, tot het vocht een dieprode kleur heeft gekregen. En in de kerstvakantie filter ik het drankje, voeg eventueel nog wat suiker toe… en dan: genieten maar (met mate!).

Sleedoorn (vruchten)

Dit bericht werd geplaatst in stuureenfoto (v/h take-a-pic). Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s