Pinksteruitje naar het Dijkgatbos

Er was een stralende dag beloofd, maar we werden slechts getrakteerd op een waterig zonnetje dat door de dunne, hoge bewolking priemde… Ik had geen woeste plannen, integendeel, ik wilde voor school een excursie voorbereiden die ik voor maandag over een week heb gepland met mijn groep 5-6. Ik bleef vandaag dus in de Kop van Noord-Holland.

We hebben het op school in de geschiedenisles over de Tweede Wereldoorlog. Net voor die afliep, bliezen de Duitsers de dijk op en de hele Wieringermeer liep terug onder water… Op 21 augustus 1930 was de polder drooggemalen; vanaf 1934 was het nieuwe land in cultuur genomen… En op 17 april 1945 stond de boel weer blank… Op 5 mei overhandigde Generaal Foulkes in Hotel De Wereld in Wageningen aan de Duitsers de capitulatievoorwaarden en was de Tweede Wereldoorlog ten einde in Nederland.

Het Dijkgatbos… het bos bij de dijkgaten! Geen spectaculair bos maar wel mooi om eens door te struinen of te fietsen. En vanaf de parkeerplaats is het zeker de moeite waard om langs de kolkgaten (meren) naar de dijk te lopen vanwaar je een mooi uitzicht hebt. Bij het noordelijk wiel is een vogelobservatiehut gebouwd. Er was vandaag weinig leven op het water te bespeuren. Wel scheerden doorlopend visdiefjes (of waren het sternen?) door de lucht.

DijkgatbosDijkgatbosDijkgatbosDijkgatbosDijkgatbosOLYMPUS DIGITAL CAMERADijkgatbosDijkgatbos

Dit bericht werd geplaatst in stuureenfoto (v/h take-a-pic), Wandelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s