Evidence based pestgedrag tegengaan!*

Het was in januari, tijdens de Nederlandse Onderwijs Tentoonstelling (NOT), een hot item: pesten! Heel wat aanbieders klopten zich op de borst en riepen om het hardst: “Wij hebben de oplossing! Met ons programma geen gepest meer op school!” Enigszins beduusd schuifelde ik langs die kraampjes, het hoofd lichtjes afgewend, hopend dat ze me niet zouden aanspreken, waarop ik zou moeten bekennen dat op mijn school wel eens gepest wordt… Had ik toen geweten dat al die programma’s helemaal niet evidence based zijn, dan had ik me niet zo gedeisd moeten houden, want dan had ik kunnen vragen: “Is uw programma wel evidence based?” En dan hadden ze met hun mond vol tanden gestaan, die akeligerds die geld proberen te verdienen over de rug van zielige kinderen!

Op de volgende NOT zullen ze er niet meer staan, die bedriegers! Nee, dank zij het doortastend optreden van onze staatssecretaris (een jonge, frisse VVD’er met sympathieke krullen en een modieuze bril) komt er nu een WET die het pesten verbiedt. En scholen mogen alleen nog werken met programma’s die evidence based zijn. Succes gegarandeerd!

Het moet anders: de belangrijkste punten uit de nieuwe anti-pestwet op een rij:
1. Scholen worden verplicht om pesten aan te pakken. Zij moeten dat doen met bewezen anti-pestmethoden. Ha, daar heb je het al: evidence based dus! Hoera! Want tot nu toe bakken die scholen er echt niks van, man! Denken dat ze er met een pestprotocolletje van af te komen. Dus niet!
2. De rol van leraren is essentieel. Zo gaan lerarenopleidingen meer aandacht besteden aan pesten en de rol van leraren. Fijn dat de lerarenopleidingen dat eindelijk eens gaan doen. Goeie wet, zeg!
3. Cyperpesten wordt ook aangepakt. Steeds vaker wordt er online gepest. Scholen voelen zich niet altijd verantwoordelijk, maar dat zijn ze wel (natuurlijk!!! want je kunt uiteraard ouders niet verantwoordelijk stellen voor wat hun kind thuis op Hyves doet!). Scholen krijgen tips om cyberpesten tegen te gaan. Jaaa! leuk hoor! Kunnen ze er eindelijk wat mee, want van al dat digitale gedoe snappen die meesters en juffen maar niks!
4. De lijnen worden korter. Als leerlingen of ouders klachten willen indienen, gaat dat sneller. In eerste instantie is de leraar verantwoordelijk. Komt die er niet uit dan kan de schoolleider of vertrouwensinspecteur worden ingeschakeld. De Kinderombudsman staat klaar voor ouders of leerlingen die zich niet serieus genomen voelen. Kijk, dat is nou ook weer zo’n vooruitgang… Ouders kunnen nu niet naar de leerkracht, daar zitten blijkbaar nog wat stapjes tussen (!?) maar dat gaat dus gelukkig veranderen! En er komt waarachtig ook een klachtenloket waar ouders terechtkunnen als die arrogante school niet naar hen luistert – en reken maar dat dit vaak gebeurt: oh yeah!
5. Scholen moeten ook een anti-pest coördinator aanstellen. Kijk, nóg een goed plannetje. Immers, leraren kunnen er makkelijk nog wat taken en een studietje bij hebben (die lui gaan elke dag om half vier naar huis, en dan hebben ze nog zeeën vakantie ook).

Afijn, als ik dus in 2015 over de NOT loop, dan weet ik nu al dat ik er met opgeheven hoofd zal kunnen ronddwalen, want op mijn school wordt dan niet meer gepest! Dat geeft mij zooo’n fijn gevoel!

*De titel is expres zo geformuleerd. Hopelijk haal ik nu ook eens een keer de achterkant van Onze Taal!

Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs en leren. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s