De Citotoets…

Wat een gedoe rond de eindtoets basisonderwijs… en waar gaat het nou eigenlijk over? Gaat het over het onderbouwen van een advies voor het voortgezet onderwijs, of over het meten van de kwaliteit van het onderwijs?

Ik ben blij dat de eindtoets basisonderwijs straks zo laat wordt afgenomen, dat hij in principe niet meer kan gebruikt worden om het advies van de basisschool m.b.t. het vervolgonderwijs te onderbouwen. Daar was de Cito Eindtoets sowieso nooit voor bedoeld, maar hij werd er wel voor gebruikt. De nieuwe wet geeft aan dat straks het advies van de basisschool weer bindend zal zijn. Dat is goed nieuws. Overigens is de periode waarin de toets mag afgenomen worden, best wel apart gekozen: 15 april – 15 mei. De eerste helft van mei valt vast af i.v.m. de meivakantie, we gaan dus straks allemaal toetsen in de weken voorafgaand aan Koningsdag. Toch nog redelijk aan de vroege kant, vind ik…

Ha, we gaan de eindtoets dus gebruiken voor het meten van de kwaliteit van het onderwijs. “Met de verplichte eindtoets wordt het mogelijk de prestaties van scholen te vergelijken en te beoordelen.” Dixit de staatssecretaris. En hij voegde daar, als ik mijn krant mag geloven, het volgende aan toe: de eindtoetsscores wil hij niet zonder context openbaar maken. Zaken als het startniveau van de leerling en diens sociale omgeving zijn van groot belang voor diens prestaties. Daarom is Dekker geïnteresseerd in ‘leerwinst’: dat wat de school toevoegt aan het basisniveau van een kind. Hij verwijst vervolgens naar het leerlingvolgsysteem waarin de volledige acht acht jaar basisschool wordt bijgehouden. “Zo’n systeem is hiervoor het meest geschikt,” zegt de staatssecretaris. Daar ben ik het grotendeels mee eens (als we dan toch moeten meten). En… uit zijn redenering volgt glashelder dat zo’n eindtoets op de basisschool dus volstrekt overbodig is.

Waar gaat dit dan in godsnaam over?!? Wie het weet, mag het zeggen…

Fokke en Sukke - Publiceren Citotoetsscores

Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs en leren. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s