44 Scotland Street

Afgelopen zomer brachten wij onze laatste vakantieweek door in Noord-Wales. We hadden een ‘cottage’ gehuurd in Llanfairfechan. Het bleek een bijzondere locatie te zijn… Plas Heulog, eigendom van Jennifer and Richard Barlett, ligt hoog boven het dorp met uitzicht op zee, op de bergen en in de verte Anglesey.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boven het oude huis, ooit gebouwd door een rijke industrieel uit Manchester en, als ik het me goed herinner, later gediend als een soort ‘sociaal hotel’, staat een langwerpig jaren zestig gebouw waarin vier vakantieverblijven zijn ondergebracht.

Plas Heulog 02

In het midden zit een deur die toegang geeft tot de utility room: daar staat een vrieskist, een wasmachine en een droger. En er hangt een boekenrekje. Daar plukte ik op goed geluk een boek van het schap in de veronderstelling dat ik een Engels kinderboek te pakken had: het kaft was heerlijk kleurig en de titel klonk echt als een kinderboek: The No. 1 Ladies’ Detective Agency. Dat was mijn kennismaking met Alexander McCall Smith, ooit een Professor of Medical Law aan de Edinburgh University – een man die een ongelooflijk geestige pen heeft. The No. 1 LadiesDetective Agency heb ik verslonden (en na lang aarzelen eerlijk achtergelaten in de utility room). Ik ben vast van plan om alle boeken uit deze serie te kopen en te lezen. Elk jaar een of twee – een heerlijk vooruitzicht.

Maar dat is niet alles. McCall Smith heeft ook nog een paar andere series geschreven. In de kerstvakantie kocht ik het eerste boek uit de zgn. Scotland Street serie: 44 Scotland Street. En opnieuw heb ik enorm genoten. De boeken van deze serie bevatten verhalen die McCall Smith, in de traditie van de grote Charles Dickens, dagelijks publiceerde in de krant The Scotsman. Publishers Weekly schreef: “44 Scotland Street is episodic, amusing and peopled with characters both endearing and benignly problematic.” Kijk, als dat niet aanlokkelijk klinkt…

Ook van dit boek heb ik ontzettend genoten. Het is gewoon verslavende lectuur… Pretentieloos van een hoog niveau. Veel te weinig bekend bij ons – ik lever graag een kleine bijdrage om die onbekendheid te doorbreken!!

Alexander McCall Smith - 44 Scotland Street

Dit bericht werd geplaatst in Lezen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s